13
text-of-logo

Blogger: Νίκος Μποζιονέλος

Νίκος Μποζιονέλος
Bets
0
Open
0
Won
-
Lost
-
Push
-
Stakes
0
+ / -
0
Yield
0%

Εκλογές, γκάλοπ, συσπειρώσεις και… μη οπαδοί

Γίνε Bet-hoven μέλoς στα social media! Join Group

Το 2019 είναι ένα… τριπλό εκλογικό έτος για τη χώρα. Την Κυριακή έχει ευρωπαϊκές και αυτόδιοικητικές εκλογές, την άλλη Κυριακή (2/6) τις επαναληπτικές σε όσους δήμους ή περιφέρειες δεν εκλέξουν από την πρώτη και… μελλοντικά, μάλλον Οκτώβρη, τις βουλευτικές.

Και εκλογές σημαίνει… γκάλοπ και δημοσκοπήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω. Πολύ όμως. Όχι μόνο στα… καθ’ ημάς αλλά γενικά: θυμηθείτε το ποσοστό που δινόταν εναντίον του Brexit προτού ψηφίσουν οι Αγγλοι, θυμηθείτε τις αμερικάνικες με τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται σταθερά του Ντόναλντ Τραμπ.

Εξήγηση, υπάρχει. Εξηγήσεις. Μία εξ αυτών, ότι ο κόσμος δεν απαντά σωστά. Δεν γουστάρει. Στην εποχή της τεχνολογίας και των social media, έχει γίνει πλέον πιο ενήμερος για πράγματα και καταστάσεις. Τούτο, ας είναι υπέρ των δημοσκόπων, όχι βέβαια ότι δεν… μαγειρεύουν δημοσκοπήσεις.

Η Μάργαρετ Θάτσερ είχε πει κάποτε ότι:

«Αν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς».

Πρόσφατα, σε site που συνεργάζομαι, κατέγραψα όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των ελληνικών καναλιών. Και υπάρχει ενδιαφέρον διότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι σταθερά άνω του 11%. Είναι μεγάλο ποσοστό, αν προστεθεί και το «άκυρο / λευκό» που στα γκάλοπ είναι στο 3-4%, μιλάμε για ένα ποσοστό minimum 14% που δεν απαντά. Και τούτο… ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις.

Πρόχειρο παράδειγμα. Τυχαία μπήκα στο site της MRB που έχει παλιές τις έρευνες. Στις 5-8 Ιανουαρίου, ήτοι μόλις 17 ημέρες πριν τις εκλογές, το προαναφερθέν «κενό» της εκλογικής δεξαμενής έφτανε το 16,5% (ήτοι αναποφάσιστοι, δεν ξέρω / δεν απαντώ), ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 28,1% και η ΝΔ 25,1%.

Αποτελέσματα στις 25 Ιανουαρίου; ΣΥΡΙΖΑ 36,34 και ΝΔ 27,81%. Μιλάμε για μεγάλη απόκλιση, άνω του 8% για τον ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν 3% για τη ΝΔ. Κάτι που σημαίνει ότι η πλειοψηφία της αδιευκρίνιστης ψήφου στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ εντέλει. Ένας άγραφος εκλογικός νόμος θέλει όντως την αδιευκρίνιστη να καταλήγει, κατά πλειοψηφία, στο πρώτο κόμμα των δημοσκοπήσεων. Όχι 100% επιβεβαιωμένος πάντως.

Σημείωση: το κείμενο είναι εκλογικό, όχι πολιτικό. Μη μου τους cojones τάραττε…

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι ένα κόμμα με βάση του 4% αλλά εξελίχθηκε σε κυβέρνηση αντλώντας τη συντριπτική πλειοψηφία από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται: το 2009 το ΠΑΣΟΚ (του ΓΑΠ) έλαβε 3.012.542 ψήφους και ποσοστό 43,92% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 315.665 ψήφους και 4,6%. Τον Σεπτέμβριο του 2015, στις δεύτερες εκλογές του έτους, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 1.925.904 ψήφους (35,46%) και το ΠΑΣΟΚ (ως Δημοκρατική Συμπαράταξη) 341.390 ψήφους και 6,28%. Λείπει, σε έξι χρόνια, κάνα μύριο ψηφοφόροι: στέκει διότι το 2019 είχαν ψηφίσει 7.044.606 και το 2015 ψήφισαν 5.556.295 ενώ αρκετοί στράφηκαν σε ΑΝΕΛ, Ποτάμι και ΧΑ.

Εν Ελλάδι υπάρχουν, και έγιναν κατανοητοί τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι παράγοντες που καμιά δημοσκόπηση δεν μπορεί να αποτυπώσει και ελάχιστοι εκλογολόγοι έχουν αναφερθεί ή γράψει επί τούτων.

  • Πρώτον, η Αριστερά που, ελέω 1946-49 και ό,τι προηγήθηκε και μεσολάβησε (δεν είναι της παρούσης) εξ ορισμού, κάθε άνοδός της, δημιουργεί κομματική πόλωση.
  • Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα στην ιστορία χωρίς βαθιά κομματική βάση, χωρίς οργανωμένους συνδέσμους στην επαρχία, χωρίς… οπαδούς, για να το θέσω απλά. Είναι ένα κόμμα που κέρδισε την ψήφο αντίδρασης, σε ακέραιους αριθμούς αν το πάρεις… έψησε 1,5 εκατ. Πασόκους να αλλάξουν την ψήφο τους. Και ότι είναι ένα κόμμα άνευ οπαδών, επηρεάζει (εννοείται) τις δημοσκοπήσεις.
  • Τρίτον, η Νέα Δημοκρατία είναι το υπέρτατο κόμμα, διαχρονικά, συσπείρωσης στη χώρα. Ακόμη… και με Εβερτ, είχε πάρει 28,12% (το 1996), ακόμη και το 2012 (στις πρώτες εκλογές) όταν έπεσε στο 18,84% ήταν… πρώτο κόμμα (με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16,78% και το ΠΑΣΟΚ στο 13,18% να πνέει τα λοίσθια). Δεν έχει πάρει όμως, σε βουλευτικές πάντα, ποσοστό άνω του 30% από το 2009 και τον Καραμανλή.
  • Τέταρτον, οι Ευρωεκλογές ήταν κάποτε η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος». Τούτο, ελέω της πολιτικής πόλωσης που βιώνουμε, νομίζω έχει πάει περίπατο και τα δύο κόμματα θεωρούν ως test event, ως «γκάλοπ», την προσεχή Κυριακή… ευρωεκλογικά. Ωστόσο το 2014 τα γκάλοπ είχαν πέσει αρκετά έξω, π.χ. έδιναν στη ΝΔ 24-27% και πήρε 22,72%.
  • Και πέμπτον, η πολιτική είναι πάνω από όλα επικοινωνία. Όσο κυνικό κι αν ακούγεται. Το βλέπουμε, το βιώνουμε (κι από τα δύο κόμματα) εδώ και εβδομάδες.

Να σας πω λοιπόν κι ένα «μυστικό», αν και αρκετοί θα το έχετε παρατηρήσει. Κανένα γκάλοπ δεν είναι τόσο πειστικό όσο τα… lines στις στοιχηματικές εταιρείες. Θυμάμαι, αρχές Γενάρη του ’15, τότε που οι ΑΝΕΛ ήταν στο 1,1% δημοσκοπικά, να πληρώνουν 1.40 για να μπουν στη Βουλή. Και μπήκαν! Θυμάμαι το line διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κινείται στο 5% με 5,5% ενώ στα γκάλοπ δεν ήταν πάνω από 3,3% (και εντέλει το… σκορ έληξε με διαφορά 8,53%).

Πρόσφατα λοιπόν, στοιχηματικά, τα lines άλλαξαν πολύ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η διαφορά του 8% πήγε στο 6% και, από χθες, στο 5%. Τα δε lines των ποσοστών (πάντα ενόψει Ευρωεκλογών) πήγαν στο 31,5% για τη ΝΔ (από 30%) και στο 25,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ (από 22,5%). Μεγάλη η απόκλιση, δεν βρίσκετε;

Για να το κλείσω, έχω ποντάρει από καιρό το under 8% και κακώς δεν το φόρτωσα εντέλει, φόρτωσα το over 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ακόμη που αξίζει είναι το under 8,5% της ΧΑ καθώς σε καμία δημοσκόπηση έως τώρα δεν έχει ξεπεράσει το 7% (και έχοντας πολύ μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης). Συν ότι, εκτιμώ ότι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κατιτίς λιγότερη των 5 μονάδων σε έξι βράδια, εκτός κι αν η ΝΔ ανέβει στα επίπεδα του 33%+.

Κατά τα λοιπά, αυτοδιοικητικές εκλογές. Και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όσους, σε παλιότερο άρθρο, μπήκαν στον κόπο έκτοτε να στείλουν πληροφορίες από τις περιοχές τους. Λαβράκια πάντως… δεν βγήκαν.

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας έχει προβάδισμα ο Απόστολος Κατσιφάρας (στο 1.75) αλλά ο Νεκτάριος Φαρμάκης της ΝΔ με τον Κώστα Σπηλιόπουλου του ΚΙΝΑΛ ίσως «συνεργαστούν» στη 2η Κυριακή, άρα η περιφέρεια καταλήξει στον Φαρμάκη. Ανάλογη η περίπτωση του κιναλικού Παναγιώτη Χριστόφα με τον δεξιό Κώστα Μουζούρη, έναντι της Χριστιάνας Καλογήρου, στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου.

Όσο για τις δημοτικές εκλογές; Μετά τα τελευταία, δεν τον βλέπω και τόσο καλά τον Νίκο Ταχιάο στη Θεσσαλονίκη αφού ο Γιώργος Ορφανός έχει ρεύμα (και παραμένει σταθερά στο 2.50).

Αξία βρίσκω στον Θοδωρή Αμπατζόγλου στο Μαρούσι, κι ας στεναχωρώ τον καλό μου φίλο Γιώργο Καραμέρο. Και κομματικά να το πάρεις, σκεφτείτε ότι το 2014 ο Γιώργος Πατούλης είχε βγει από την πρώτη Κυριακή με 57,89%, πόσο να πέσει η δεξιά στήριξη στον δήμο.

Ενδιαφέρον έχει η εκλογική αναμέτρηση στην Κατερίνη, όπου έχουν εμφανιστεί διάφορα γκάλοπ και… κάθε φορά, άλλος είναι πρώτος. Οι αποδόσεις έχουν πέσει πάντως για τον Κώστα Κουκοδήμο στο 1.95 και για τον (δήμαρχο της πόλης από το 2007) Σάββα Χιονίδη ανέβηκαν στο 2.50. Χιονίδη βλέπω πάντως, ομολογώ.

Από τα φαβορί, όχι του… 1.02 και του 1.10, αξίζει ο Κωνσταντίνος Πελετίδης στην Πάτρα που στηρίζεται από το ΚΚΕ και έχει, ομολογουμένως, κάνει πολύ καλή δουλειά στην πόλη. Θυμίζω ότι το ’14 είχε πάρει 25,06% την πρώτη Κυριακή και 63,51% τη δεύτερη. Στο 1.40 είναι, για… τόκο πιο πολύ.

Αυτά… Πλην εκλογών, και κάτι ψιλά για σήμερα… Τα βλέπετε, κάτωθι.

Τα λέμε και… socialιστικά αν βγει κάνα live betting, είτε στο Facebook group Tipsterάδικο, είτε στο chat στο Telegram ενώ θυμίζω και τη νέα μου σελίδα στο Φατσοβιβλίο…

→ Η Εστερσουντ έρχεται από την 4άρα από τη Χάμαρμπι, με την άμυνά της να πελαγοδρομεί, έχασε και για σήμερα τον στόπερ Ισεργουντ και πετυχαίνει μια Ερεμπρο που παίζει καλύτερα εκτός, απελευθερώνεται και το έδειξε και με τη Σούντσβαλ ενώ ακολούθησε την Πέμπτη το 1-2 στην υποδοχή της Νορκέπινγκ. Επιλογή το ασιατικό +0,75 με μισή μίζα χαμένη σε άσο με ακριβώς ένα γκολ διαφορά.

→ Η σαουδαραβική Αλ Αχλι έχει 6 βαθμούς στον όμιλο και είναι στην 3η θέση και ο Πάκχτακορ έχει 8 βαθμούς και είναι στη 2η. Κοντολογίς, μόνο με νίκη προκρίνονται οι Σαουδάραβες του Χόρχε Φοσάτι. Η Πάκχτακορ σε 12 επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία έχει «φτωχό» απολογισμό, 1-1-10 σκοράροντας στα 4/12. Ωστόσο η ομάδα του Σότα Αρβελάτζε έχει πολύ καλή παρουσία μέχρι στιγμής, εκτός Τασκένδης δεν έκανε νίκη αλλά σκόραρε, και με την Αλ Σαντ (2-1) και με την Περσέπολη (1-1), μάλιστα αυτή στο Κατάρ είναι η μόνη της ήττα στα τελευταία 16 επίσημα. Η Αλ Αχλι τερμάτισε 4η στη σαουδαραβική Premier, 15 β. πίσω από την πρωταθλήτρια Αλ Νασρ, κάνοντας δύο ευρείες νίκες (με 9-1 γκολ) στο τέλος πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League της νέας σεζόν. Προς τα… δεξιά για την πρώτη παρουσία της Πάκχτακορ στους «16» από το 2010, με ασιατικό +0,25 (μισή πληρωμή σε ισοπαλία).

→ Κρίνεται μεγάλο το line του 8,5% για τη ΧΑ, σε κανένα γκάλοπ ως τώρα δεν ξεπέρασε το 7άρι (και έχοντας πολύ μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης)..

→ Φαβορί ο Θοδωρής Αμπατζόγλου για δήμαρχος Αμαρουσίου, λιγότερο από 1.85 τον περίμενα.

→ Δήμαρχος Κατερίνης από το 2007 ο Σάββας Χιονίδης, αουτσάιντερ του 2.50 (με φαβορί τον Κώστα Κουκοδήμο) και βρίσκω αξία στην… κόντρα.

Bet365-320x200

Παίξε Νόμιμα
21+ MGA

Οι προτάσεις του Νίκου Μποζιονέλου στο mail σου

Προγνωστικα στοιχηματος

×

Γραφείτε στο Newsletter μας για λαμβάνετε όλα τα τελευταία προγνωστικά στοιχήματος, νέα της αγοράς, καινούριες προσφορές* και εξιδεικευμένα άρθρα που θα σας κάνουν καλύτερους παίκτες.

Προγνωστικά Στοιχήματος Προσφορές* Στοιχήματος Τζίροι & Στατιστικά