Ασιατικό Χάντικαπ

-Εισαγωγή
-Είδη Ασιατικού Χάντικαπ
-Ευρωπαικό Χάντικαπ
-Χρήσιμες Συμβουλές
-Μηχανή Υπολογισμού

Εισαγωγή

Το Ασιατικό Στοίχημα (ή αλλιώς Asian Handicap) ξεκίνησε από την Ασία και είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος στοιχηματισμού (ιδιαίτερα σε παίκτες που ποντάρουν μεγάλα χρηματικά ποσά) για τον απλούστατο λόγο ότι ο παίκτης έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει καθώς έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο πιθανά σημεία και όχι σε τρία. (50% πιθανότητες, έναντι 33% αν στοιχηματίσει σε 1Χ2)

Στο στοίχημα σε Ασιατικό Χάντικαπ δίνεται πλεονέκτημα σε μια ομάδα και (αντίστοιχα) μειονέκτημα στην άλλη. Το αποτέλεσμα διαμορφώνεται με την πρόσθεση του πλεονεκτήματος στο τελικό σκορ, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας (μετά την προσθήκη του χάντικαπ) μας επιστρέφεται το ποσό στοιχηματισμού

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Έχουμε τον αγώνα: Ρεαλ Μαδριτης-Αλαβες

Δίνονται οι παρακάτω αποδόσεις με χάντικαπ 1,5 γκολ στην γηπεδούχο ομάδα
Ρεαλ Μ-1,5 - Αλαβες +1,5 Αποδόσεις: 1.91 1.91

Ο αγώνας λήγει με νίκη της Βασίλισσας με σκορ 2-1. Η Ρεαλ κέρδισε, δεν κάλυψε όμως το Χάντικαπ που της δινόταν και έτσι προσθέτοντας 1,5 γκολ στο τελικό αποτέλεσμα έχουμε το αποτέλεσμα 2 (νίκη Αλαβές) για το Ασιατικό στοίχημα.

Είδη Ασιατικού Χάντικαπ

Υπάρχουν αρκετά είδη Ασιατικού Χάντικαπ, με τα κυριότερα να είναι τα παρακάτω (τα Χάντικαπ παρατίθενται σε δύο μορφές, κλασματική και δεκαδική, όπως δίνονται και από τους περισσότερους Bookmakers

0:0 ή Level Ball
Δίνεται συνήθως σε αγώνες όπου αναμετριούνται δύο ισοδύναμες ομάδες. Στην ουσία δεν δίνεται χάντικαπ σε κάποια ομάδα. Κερδίζουμε αν η ομάδα που έχουμε επιλέξει κερδίσει, ενώ σε περίπτωση ισοπαλία μας επιστρέφεται το ποσό στοιχηματισμού.

Παράδειγμα: Ομάδα Α-Ομάδα Β 0:0 1,90 - 1,90 

Ποντάρουμε 100 μονάδες στην ομάδα Α 
-Αν κερδίσει η ομάδα Α κερδίζουμε 190 μονάδες (100 Χ 1,90) 
-Αν ο αγώνας λήξει ισόπαλος μας επιστρέφεται το ποσό στοιχηματισμού 
-Αν χάσει η ομάδα Α, χάνουμε το ποσό στοιχηματισμού (-100) 

+0,5 ή 1/2
Εδώ στην ουσία τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όταν επιλέγουμε την νίκη της ομάδας που έχει το Χάντικαπ υπέρ της είναι σαν να επιλέγουμε την διπλή ευκαιρία του Χ2 (ή του 1Χ), ενώ όταν ποντάρουμε στην ομάδα που έχει κατά της το Χάντικαπ είναι σαν να ποντάρουμε στην νίκη της (όπως ακριβώς στο 1Χ2).

Aξίζει να ελέγχουμε την απόδοση σε αυτό το Χάντικαπ γιατί πολλές φορές οι Bookmalers δίνουν μεγαλύτερη απόδοση. 
Δείτε το παρακάτω παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ:

Παναθηναϊκός-Α.Ε.Κ 1-Χ-2 με αποδόσεις 2,00-3,10-3,30
Ασιατικό Χάντικαπ Παναθηναϊκός (-0,5) - Α.Ε.Κ (+0,5) 2,11 - 1,75

*Βλέπουμε ότι μας συμφέρει να ποντάρουμε στην νίκη του Παναθηναϊκού στο Ασιατικό Χάντικαπ, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με το να ποντάραμε στον άσσο στο straight στοίχημα 1Χ2

0:1 ή 0:2
Τέτοια Χάντικαπ δίνονται σε αγώνες που μία ομάδα είναι ξεκάθαρο φαβορί για την νίκη. Στο τελικό αποτέλεσμα προσθέτουμε το Χάντικαπ και προκύπτει το νικητήριο σημείο. Σε περίπτωση που η ομάδα που είχε κατά της το Χάντικαπ κερδίσει με διαφορά τερμάτων ίση με το Χάντικαπ μας επιστρέφετε το στοίχημα.

Quarter Line Handicaps
Εδώ έχουμε να κάνουμε με το συνδυασμό δύο από των παραπάνω βασικών ειδών χάντικαπ.

0/½ ή 1/4 ή 0,25
Δίνεται συνήθως σε αγώνες που η μια ομάδα έχει ελαφρύ προβάδισμα για την νίκη (2,10-2,20). Στην ουσία είναι σαν να μοιράζουμε το στοίχημα μας σε δύο άλλα. Το μισό στο level ball(0:0) και το άλλο μισό στο χάντικαπ (0,5 ή 1/2). Ας δούμε δύο παραδείγματα που θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.

Παράδειγμα 1:
Ομάδα Α-Ομάδα Β 0:1/4 1,90 - 1,90
Ποντάρουμε 100 μονάδες στην ομάδα Α.
-Αν κερδίσει η ομάδα Α κερδίζουμε 190 μονάδες (100 Χ 1,90)
-Αν ο αγώνας λήξει ισόπαλος, το μισό ποσό που στοιχηματίσαμε μας επιστρέφετε, και το άλλο μισό χάνεται (αυτό που αντιστοιχεί στο 0:0,5)
-Αν χάσει η ομάδα Α, χάνουμε το ποσό στοιχηματισμού (-100)

Έτσι έχουμε τα εξής ενδεχόμενα:

1 Χ 2
+90 -50 -1

Παράδειγμα 2: 
Στον ίδιο αγώνα Ομάδα Α-Ομάδα Β 0:1/4 1,90 - 1,90

Ποντάρουμε 100 μονάδες στην ομάδα Β αυτή την φορά.
-Αν κερδίσει η ομάδα Β κερδίζουμε 190 μονάδες (100 Χ 1,90)
-Αν ο αγώνας λήξει ισόπαλος, το μισό ποσό στοιχηματισμού κερδίζει και πολλαπλασιάζεται με 1,90 και το άλλο μισό μας επιστρέφετε (αυτό που αντιστοιχεί στο level ball)
-Αν χάσει η ομάδα B, χάνουμε το ποσό στοιχηματισμού (-100)

Έτσι έχουμε τα εξής ενδεχόμενα:

1 Χ 2
-100 +45 +90

*Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα quarter line Χάντικαπ εκτός από το 1/4 όπως το 3/4 (συνδυασμός του 0,5 και του 1) 7/4 κτλ. Υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο που δείξαμε, δηλαδή «σπάμε» το στοίχημα σε δύο ξεχωριστά και υπολογίζουμε

Ευρωπαϊκό Χάντικαπ

Πολλοί παίκτες μπερδεύουν το Ευρωπαϊκό με το Ασιατικό Χάντικαπ. Τα δύο είδη στοιχήματος βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση.

Στο Ευρωπαϊκό Χάντικαπ έχουμε τρία πιθανά σημεία (σε αντίθεση με το Ασιατικό) και πάντα δίνεται ακέραιο χάντικαπ. Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα:

Έχουμε τον αγώνα: ομάδα Α - ομάδα Β με Ευρωπαϊκό Χάντικαπ 0:1
και αποδόσεις: 1:2,40 Χ :3,50 2:2,10

Για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Χάντικαπ φτάνει να προσθέσουμε στο τελικό αποτέλεσμα ένα γκολ για την φιλοξενούμενη. 

Έστω ότι ο αγώνας λήγει 2-1, τότε για το χάντικαπ έχουμε ισοπαλία (2 - 1+1=2-2)

Χρήσιμες Συμβουλές

-Σε πολλούς Bookmakers έχει παρατηρηθεί ότι (παραδόξως) δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις στο Ασιατικό Χάντικαπ από ότι στην κανονική νίκη παρά το γεγονός ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα! Αυτό συμβαίνει στο +/- 0,5 χάντικαπ. Ποντάροντας στην νίκη με -0,5 είναι ίδιο με το ποντάρισμα στον άσσο, ενώ με ποντάρισμα στο +0,5 είναι το ίδιο με το ποντάρισμα στην διπλή ευκαιρία. Η διαφορά βέβαια είναι το ότι είναι πολύ πιθανό τα σημεία να έχουν πολύ καλύτερη απόδοση λόγω της μειωμένης Γκανιότας στο Ασιατικό... Σας συνιστούμε πάντα να ρίχνεται μια ματιά στα Ασιατικά Χάντικαπ μήπως βρείτε ελαφρώς καλύτερη απόδοση.

-Στο Ασιατικό Χάντικαπ ο Bookmaker προσπαθεί να δώσει το κατάλληλο Χάντικαπ (κάτι σαν την διαφορά πόντων στο Μπάσκετ) έτσι ώστε οι ομάδες να έχουν τις ίδιες πιθανότητες (50-50) η αλλιώς ίδια απόδοση. Πολλές φορές οι Bookmakers δίνουν λάθος Χάντικαπ, κάτι από το οποίο μπορούμε να επωφεληθούμε. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι ομάδες έχουν μεγάλη διαφορά δυναμικότητας (παράδειγμα ο αγώνας Σαν Μαρίνο-Γερμανία με το πλεονέκτημα να είναι στα 4 με 4,5 γκολ υπερ των γηπεδούχων και τον αγώνα να λήγει 0-13!)

-Στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων της Betfair η προμήθεια της εταιρείας είναι μειωμένη στις αγορές του Ασιατικού Χάντικαπ. Συγκεκριμένα από 5% στις υπόλοιπες αγορές είναι μόλις 1% στο Asian handicap

Μηχανή Υπολογισμού Ασιατικού Χάντικαπ

Η μηχανή υπολογισμού θα προστεθεί σύντομα

Για οποιαδήποτε βοήθεια, διευκρίνιση ή διόρθωση σχετικά με το Ασιατικό Χάντικαπ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected]

Τελευταία ενημέρωση: