MEGA DEAL ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σούπερ προσφορά* από την Betsson
  • ΞΕΚΙΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ*
  • ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Προγνωστικά Το Over της ημέρας

Το Over της ημέρας

-
Ειδικά Στοιχήματα Ταμείο με τα ειδικά

Ταμείο με τα ειδικά

-
Προγνωστικά Το goal - goal σήμερα

Το goal - goal σήμερα

-

Κατατέθηκε ο νόμος Τυχερών Παιγνίων – Αυξάνεται η φορολογία!

image

Με αλλαγές -που σε πρώτη φάση κρίνονται θετικές- κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή ο νέος νόμος που αφορά τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο. Αυτός περιλαμβάνεται σε 14 άρθρα του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι παρατηρήσεις που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, φαίνεται πως λήφθηκαν υπόψιν από τη νέα Κυβέρνηση και ο νόμος έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με εκείνον που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τύποι αδειών και το κόστους τους

Οι τύποι των αδειών για τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια, παραμένουν όπως αρχικά είχαν οριστεί δύο. Αυτή για το «διαδικτυακό στοίχημα» και εκείνη για τα «λοιπά διαδικτυακά παίγνια», που αφορά παιχνίδια καζίνο, πόκερ και τις παραλλαγές του. Η μεγάλη αλλαγή ωστόσο σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, είναι πως επιτρέπεται τα παιχνίδια να διενεργούνται με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών (RNG). Κάτι που σημειώνεται στο άρθρο 191 και σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαγορέψει.

Από εκεί και πέρα, μια ακόμα θετική για την αγορά εξέλιξη, είναι η τιμή της άδειας για το διαδικτυακό στοίχημα. Αυτή ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ και ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση την είχε ορίσει στα 4 εκατ. Αντίστοιχα, η άδεια για τη διεξαγωγή «λοιπών διαδικτυακών παιγνίων» κοστολογείται στα δύο εκατομμύρια. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως θετική κρίνεται και η διεύρυνση του χρόνου ισχύος των αδειών στα επτά χρόνια, αντί των πέντε που αρχικά είχαν προταθεί.

Μάλιστα, οι κάτοχοι τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τις επεκτείνουν κατά μια επταετία ακόμα, καταβάλλοντας το ίδιο αντίτιμο στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), μέχρι και ένα χρόνο πριν λήξει η τρέχουσα.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση

Αλλαγές πάντως υπάρχουν και στο κομμάτι της φορολόγησης. Ο νέος νόμος καταργεί την παράγραφο 7 του άρθρου 50 που υπήρχε στον μεταβατικό νόμο 4002/11. Αυτή προέβλεπε φόρο τυχερών παιγνίων 35% επί της φορολογητέας ύλης, κάτι που σημαίνει πως πρώτα καταβαλλόταν ο φόρος και ύστερα υπολογιζόταν ο εταιρικός φόρος. Αλλάζοντας λοιπόν τη σειρά της διαδικασίας, η Κυβέρνηση αυξάνει την εταιρική φορολόγηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 194, θα δημιουργηθεί Μητρώο Συνεργατών Προωθητικών Ενεργειών Τυχερών Παιγνίων (affiliates). Αυτό θα υπόκειται στον έλεγχο της ΕΕΕΠ, η οποία θα «αδειοδοτεί» στην ουσία τους συνεργάτες των κατόχων αδείας. Οι τελευταίοι θα μπορούν να επιλέγουν συνεργάτες μόνο από το συγκεκριμένο μητρώο, ενώ θα υπάρξει φορολόγηση και για τους affiliates.

Υποχρεώσεις και απαιτήσεις αδειοδότησης

Οι υποψήφιοι κάτοχοι αδειών οφείλουν να είναι νομικά πρόσωπα με καταστατική έδρα στην Ελλάδα, είτε με μόνιμη έδρα στην χώρα μας, ή σε κάποια άλλη που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου. Υποχρεούνται να έχουν καταβεβλημένο κεφάλαιο 200.000 ευρώ, ενώ -προφανώς- δεν θα πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί στην blacklist της ΕΕΕΠ τον τελευταίο χρόνο με την αδειοδότηση τους. Υποχρεούνται δε να διατηρούν server εντός Ελλάδος με αποθηκευμένα δεδομένα δέκα ετών. Η άδεια θα τους παραχωρείται μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ενώ για να συμβεί αυτό θα πρέπει προηγουμένως οι υποψήφιοι να έχουν καταθέσει εγγυητική επιστολή 500.000 ευρώ, δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων χρόνων και πιστοποιητικό οικονομικής και φορολογικής ενημερότητας.

Σημειώνεται πως κάθε υποψήφιος μπορεί να λάβει και τις δύο άδειες, για «διαδικτυακό στοίχημα» και «λοιπά διαδικτυακά παίγνια», δεν έχει τη δυνατότητα όμως να κατέχει περισσότερες από μία του ίδιου τύπου.

Τι θα συμβεί στη μεταβατική περίοδο

Όσον αφορά τώρα τη μεταβατική περίοδο, αυτή ορίζεται μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020. Στο διάστημα αυτό, οι στοιχηματικές που είναι ενταγμένες στο μεταβατικό καθεστώς που έχει οριστεί από το άρθρο 45 του Ν.4002/2011, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Προϋπόθεση είναι εντός ενός μήνα από την έναρξη του νόμου, να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο νέο καθεστώς αδειοδότησης. Εφόσον βέβαια έχουν καταβάλει αρχικά στο ελληνικό δημόσιο το μικτό τους κέρδος. Αντίθετα, οι πάροχοι που δεν θα καταβάλουν αίτηση, υποχρεούνται να τερματίσουν την λειτουργία τους στη χώρα μας μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη του Κανονισμού Παιγνίων.

 

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Γραφτείτε στο Newsletter μας για λαμβάνετε όλα τα τελευταία προγνωστικά στοιχήματος, νέα της αγοράς, καινούριες προσφορές* και εξιδεικευμένα άρθρα που θα σας κάνουν καλύτερους παίκτες.

search-icon Tipsters gift Προσφορες* graph Τζιροι