Το momentum και η ίντριγκα
Τρία βράδια απέμειναν για την ολοκλήρωση του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου: οι δύο ημιτελικοί, απόψε και αύριο, και ο τελικός της Κυριακής, ουδείς ασχολείται με τον μικρό τελικό άλλωστε.
Ένα Μουντιάλ που ήδη γράφει ιστορία καθώς για πρώτη φορά στην 4άδα δεν υπάρχει ούτε Βραζιλία, ούτε Γερμανία, ούτε Αργεντινή, ούτε φυσικά Ιταλία. Ποιος να το περίμενε, προ της σέντρας. Εξελίχθηκε πολύ απρόβλεπτα εν συγκρίσει όσων βλέπαμε, όχι όλοι αλλά άντε η πλειονότητα εξ ημών, και εδώ που έφτασε το πράμα ουδείς αποκλείει να καταλήξει το τρόπαιο στο Βέλγιο ή στην Κροατία, αποκτώντας νέο κάτοχο.
Όταν αναφέρεσαι σε ημιτελικά Μουντιάλ ή Euro, από την τετράδα και μετά δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, δεν υφίστανται ισχυρά φαβορί ή μεγάλα αουτσάιντερ. Πολλώ δε μάλλον φέτος που δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με φορ ή σταρ μέσα στο τερέν αλλά με γκολκίπερ: ο Γιορίς έχει κάνει 2-3 απίθανες επεμβάσεις, ο Πίκφορντ θα γίνει σερ στην Αγγλία, ο Κουρτουά θυμίζει τις εποχές που λέγαμε «κροταλία» τον Μπουφόν και ο Σούμπασιτς είναι ξεχωριστός.
Τέσπα, η σούμα από βδομάδα, όπου θα αναφερθούν πολλά και διάφορα.
Στήλη διημέρου σήμερα, λόγω ενός προσωπικού ζητήματος αύριο δεν θα είμαι in office εγκαίρως για στήλη, αν τυχόν προκύψει κάτι, θα γίνει update στα picks.
Γαλλία – Βέλγιο απόψε στο «Κρεστόφσκι» της Αγίας Πετρούπολης με ρέφερι τον Ουρουγουανό Ανδρές Κούνια.
Σε τελική φάση Μουντιάλ συναντήθηκαν το 1938 στον 1ο γύρο, και η Γαλλία νίκησε με 3-1, και τα 1986 στον μικρό τελικό με τους «μπλε» να νικούν μεν με 4-2, αλλά στην παράταση. Αν προστεθεί και το ματς ομίλων στο Euro του ’84 στη Νάντη (5-0 με χατ τρικ του Πλατινί), το γαλλικό σερί ανεβαίνει.
Σε δε ημιτελικούς Μουντιάλ, η Γαλλία έχει μόνο 2/5 προκρίσεις αλλά δύο συνεχόμενα: το 1998 με την Κροατία (2-1) και το 2006 με την Πορτογαλία (1-0), είχε αποκλειστεί 1958 είχε χάσει με 5-2 από τη Βραζιλία, το 1982 με 5-4 στα πέναλτι από τη Δυτική Γερμανία (κ.α. 1-1, παρ. 3-3) σε ένα από τα πιο αξέχαστα ματς όλων των εποχών και το 1986 με 2-0 ξανά από τη Δυτική Γερμανία. Για το Βέλγιο ο ημιτελικός με την Αργεντινή το ’86 (έχασε 2-0 από ισάριθμα γκολ του Μαραντόνα) είναι και ο μόνος σε Μουντιάλ που έχει δώσει μέχρι… απόψε.
Η Γαλλία εξακολουθεί να μην έχει κάνει ένα μεγάλο ματς στη Ρωσία: μέτρια στον όμιλο αλλά έκανε τα δέοντα, με την Αργεντινή έφτασε στο 4-3 επειδή βρήκε και τα έκανε και με την Ουρουγουάη τον ρου του ματς άλλαξε η απίθανη επέμβαση του Γιορίς, ενάντια σε μια ομάδα που έπαιζε χωρίς τον Καβάνι. Ας μην το ξεχνάμε… Το Βέλγιο είχε αντίστοιχο «βρήκε και έκανε» με τη Βραζιλία αφού σκόραρε στην πρώτη του φάση, και δη με αυτογκόλ, με τη Βραζιλία, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να αλλάζει και το 3-4-3 σε 4-3-3 και να βάζει βασικό τον Φελαϊνί ακριβώς εκεί απ’ όπου έλειπε ο Κασεμίρο. Λογικά όμως, μιας και του λείπει ο Μενιέ απόψε, θα επαναφέρει την τριάδα πίσω για να φορτώσει το κέντρο, ακριβώς εκεί που είναι η ισχύς των Γάλλων όπου ο Ντιντιέ Ντεσάν δεν αλλάζει ούτε σύστημα, ούτε διάταξη (4-2-3-1) μα ούτε και πρόσωπα.
Κροατία – Αγγλία αύριο, στη Μόσχα, με διαιτητή τον τρελο-Τούρκο Τσουνεΐτ Τσακίρ.
Σε τελική φάση έπαιξαν ξανά σε όμιλο Euro, το 2004, με την Αγγλία να νικά με 4-2 στην 3η αγωνιστική (5’ Ν. Κόβατς, 73’ Τούντορ / 40’ Σκόουλς, 45’ και 68’ Ρούνεϊ, 79’ Λάμπαρντ).
Σε παρουσίες τετράδας, η Κροατία έχει τον αποκλεισμό από την οικοδέσποινα Γαλλία το 1998 και η Αγγλία την πρόκριση επί των Πορτογάλων το 1966 (2-1) και τον αποκλεισμό από τη Δυτική Γερμανία το 1990 στην Ιταλία.
Η Αγγλία επέστρεψε στα ημιτελικά ενός Μουντιάλ ύστερα από 28 χρόνια και την τετράδα στην Ιταλία του ’90 όπου, κατά γενική ομολογία, είχε την καλύτερη ομάδα των τελευταίων 40 ετών. Ηταν ανώτερη με τη Σουηδία, δίκαια προκρίθηκε και με τον Πίκφορντ να είναι εκ νέου εξαιρετικός. Γενικώς η νεανική ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει βρει momentum, σκοράρει ανεξαρτήτως της βραδιάς που θα βρεθεί ο Χάρι Κέιν και έχει έφεση στα γκολ του… αέρα, με κεφαλιές. Η Κροατία έγινε η πρώτη ομάδα με την Αργεντινή του 1990 που παίρνει δύο σερί προκρίσεις στα πέναλτι σε Μουντιάλ, ήταν όμως, όπως και με τη Δανία, εκ νέου υποτονική σε μεγάλα διαστήματα με τη Ρωσία.
♦ το Γαλλία – Βέλγιο είναι τρομερά μπερδεμένο. Μην αγνοείτε το πόσες φορές έχουμε δει ομάδες, και όχι μόνο στο φετινό Μουντιάλ, από αγώνα σε αγώνα να έχουμε αλλαγή στην απόδοσή τους. Οι Βέλγοι ωστόσο, που είχαν και τρομερά ποιοτικό ρόστερ και βρήκαν ομοιογένεια και χημεία στο παιχνίδι τους στα ρωσικά γήπεδα, πήραν και αυτοπεποίθηση με τον τρόπο που απέκλεισαν την Ιαπωνία και το ότι πέταξαν εκτός τη Βραζιλία. Αυτοπεποίθηση που όμως, για ομάδες πρακτικά άπειρες σε τέτοια… ύψη, δύναται να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι.
Το σετ αποδόσεων θα έπρεπε να ήταν μοιρασμένο, αν το βλέπεις ως παίκτης. Ως μπουκ όμως, με τη Γαλλία στο 2.50+, είναι σωστό. Από γκολ, αν και στη Ρωσία η αλήθεια είναι ότι είθισται να μπαίνουν τουλάχιστον δύο, το ότι είναι ημιτελικός τα αλλάζει όλα θεωρητικά. Πρακτικά δεν με έχει μπερδέψει άλλο ματς τόσο φέτος στο Μουντιάλ. Οι Γάλλοι στα νοκ άουτ προηγήθηκαν με πέναλτι (με την Αργεντινή) και κεφαλιά (με την Ουρουγουάη), δεν έχουν βρεθεί ακόμη πρώτοι πίσω στο σκορ αλλά βρίσκουν γκολ σε μεγάλο ποσοστό, αν διαιρέσεις με τις ευκαιρίες τους. Οι Βέλγοι σκοράρουν πολύ εύκολα, έχουν κάνει ήδη ρεκόρ στην ιστορία της παρουσίας τους στο Μουντιάλ σε ενεργητικό..
Το πρώτο που σημείωσα είναι το ασιατικό under 2,25 με μισή πληρωμή σε 2 γκολ και τιμή 2.10, εμπεριέχει όμως μεγάλο ρίσκο. Στο 1.80 είναι το +0,25 του Βελγίου με μισή πληρωμή σε ισοπαλία ενώ το ασιατικό over 2, με μονάδα σε ακριβώς 2 γκολ, μπαίνει σε δυάδα διημέρου.
♦ στο Κροατία – Αγγλία θαρρώ ότι ο φαβοριτισμός των Άγγλων, εδώ που έφτασαν είναι δίκαιος (στο 2.40+) και θα περάσουν. Θα νικήσουν όμως; Θα πάει πάλι σε extra time; Κράτησα το ασιατικό -0,25 των Άγγλων με πληρωμή σε νίκη και χάσιμο μισής μίζας σε ισοπαλία, με τιμή 1.95.
Ένα ειδικό bet είναι να μπει γκολ με κεφαλιά που… το έχουν και οι μεν και οι δε, στο 2.65 γενικά και στο 3.20 από τους Άγγλους.
♦ Ιντριγκαδόρικο, και για τους δύο ημιτελικούς, ότι δεν έχει κριθεί ακόμη ματς στην παράταση και ουχί στα πέναλτι. Στη Βραζιλία το 2014, σε 16 νοκ άουτ ματς, πήγαν 8 στην παράταση και εξ αυτών τα 4 στα πέναλτι. Φέτος στη Ρωσία το κοντέρ γράφει 4/4 πέναλτι… Πλάκα πλάκα, δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο από τον τελικό του ’14 με το γκολ του Γκέτσε! Στο 6άρι και για τα δύο, κράτησα το αποψινό ως fun bet της βραδιάς…
⇒ Στη σούμα, μονά απόψε και αύριο το Βέλγιο και η Αγγλία με την (όποια κάλυψη) του ασιατικού, δυάδα διημέρου με over 2 απόψε και αγγλική πρόκριση αύριο και, fun bets, να κριθεί στην παράταση απόψε και να καρφωθεί ένα τεμάχιο με κεφαλιά αύριο… Τα λέμε και στο γκρουπ, αν βγει κάνα live betting… Join, εδώ.
Νίκος Μποζιονέλος (Facebook, Twitter, Google+)