13
text-of-logo

Στημένα παιχνίδια: Αλήθεια ή απάτη;

Σου άρεσε το άρθρο; Kάνε

Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς για στημένα παιχνίδια στο στοίχημα, είτε πριν τη διεξαγωγή τους (κάτι που σπάνια συμβαίνει) είτε εκ των υστέρων. Οι απόψεις γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα διίστανται, με μια σημαντική μερίδα παικτών να συμφωνεί πως υπάρχουν στην αγορά στημένοι αγώνες, την ώρα όμως που δεν είναι λίγοι και αυτοί που θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Στο αν τελικά υπάρχουν στημένα παιχνίδια ή όχι δε θα εκφέρουμε προσωπική άποψη, θα αναφέρουμε απλά πως εφόσον η δικαιοσύνη κρίνει πως υπάρχουν στημένα ματς, τότε ναι υπάρχουν.

 


Στον οδηγό που ετοιμάσαμε στο Bet-hoven.net, θα δεις αναλυτικά…


 

➤ Ποια είναι η ιστορία των στημένων αγώνων

➤ Ποιος ο ρόλος της Sportradar και των Ασιατών, στα στημένα

➤ Τι πραγματικά ισχύει όσον αφορά τα στημένα παιχνίδια σήμερα


Στημένα παιχνίδια για στοίχημα

Οι πρώτες αναφορές για στημένα παιχνίδια μας οδηγούν αρκετά πίσω στο χρόνο, συγκεκριμένα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Εκεί συναντάμε τις οικογένειες της μαφίας που έχοντας υπό την κυριαρχία τους τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, συνειδητοποίησαν πως οτιδήποτε σχετίζεται με το τζόγο έχει αρκετό… ψωμί! Στο πλαίσιο αυτό και προτού φτάσουμε στα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου, συναντάμε ντοκουμέντα για χειραγώγηση αγώνων πυγμαχίας και ιπποδρομιών.

Σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο, το πρώτο κρούσμα στημένου παιχνιδιού καταγράφηκε το 1915 στην Αγγλία με εμπλεκόμενες ομάδες τις Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ. Μετά από πολύμηνη έρευνα, η αγγλική ομοσπονδία κατέληξε στο ότι το τελικό 2-0 υπέρ της Μάντσεστερ ήταν προσυμφωνημένο και αποφάσισε τον δια βίου αποκλεισμό επτά ποδοσφαιριστών. Ακολούθησε αντίστοιχο σκάνδαλο και πάλι στην Αγγλία το 1964 με τη Μάνσφιλντ να βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και έντεκα συνολικά ποδοσφαιριστές να φυλακίζονται, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφηκαν σε Γερμανία (der Bundesligaskandal) και Γαλλία (σκάνδαλο Μαρσέιγ).


➥ Calciopolis

Το μεγαλύτερο μπαμ ωστόσο έγινε στην Ιταλία το 2006 και φέρει τον γνωστό πλέον τίτλο “Calciopolis”. Η εν λόγω υπόθεση έφερε στο κατηγορητήριο τις Γιουβέντους, Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα, με την πρώτη να υποβιβάζεται στη Serie B βλέποντας παράλληλα να αφαιρούνται από την τροπαιοθήκη της τα πρωταθλήματα των ετών 2005 και 2006, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες μετά από σειρά εφέσεων υπέστησαν απλά αφαίρεση βαθμών. Παράλληλα, ισόβιος αποκλεισμός από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο επιβλήθηκε σε συνολικά 20 ποδοσφαιριστές.

Μπορεί στις μέρες μας το ποδόσφαιρο να έχει και κοινωνικοπολιτική έκταση, αλλά ο βασικός λόγος που το φαινόμενο των στημένων αγώνων τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα είναι φυσικά το κέρδος. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως το κέρδος αυτό προκύπτει μέσω του στοιχήματος, με τα πονταρίσματα στα επονομαζόμενα στημένα παιχνίδια να είναι εξωφρενικά υψηλά. Τα απροσδόκητα αυτά πονταρίσματα αποτελούν για τις στοιχηματικές ένδειξη πως κάποιο παιχνίδι θεωρείται ύποπτο και φροντίζουν με κάθε τρόπο να παρακολουθούν τέτοιες κινήσεις στη στοιχηματική αγορά προκειμένου να προστατευτούν. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι και αξιόπιστες διεθνείς υπηρεσίες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να πατάξουν το φαινόμενο των στημένων αγώνων.


Ο ρόλος της Sportradar

Η μεγαλύτερη από τις υπηρεσίες που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο ακούει στο όνομα Sportradar και αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στην Ελβετία και διατηρεί παράλληλα αρκετά παραρτήματα σε διάφορες χώρες του κόσμου.

➧ Η αρμοδιότητα της Sportradar αφορά ουσιαστικά τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

➧ Στο αρχείο της υπάρχουν οργανωμένα στατιστικά στοιχεία για κάθε άθλημα, τα οποία φιλτράρονται μέσω εξελιγμένων τεχνολογικών εργαλείων και συσχετίζονται με τις προσφερόμενες αποδόσεις αθλητικών στοιχημάτων.

➧ Με τον τρόπο αυτό και σε συνεργασία πάντα με εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και διεθνείς αθλητικές οργανώσεις όπως η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ, επιτυγχάνεται η παρακολούθηση της στοιχηματικής αγοράς και των υπηρεσιών συναλλαγών μεταξύ παικτών και στοιχηματικών.


Α
ς γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι σχετικά με το πως λειτουργεί ο ρόλος της Sportradar για τις στοιχηματικές:


Μελέτη Περίπτωσης
Σε κάθε στοιχηματική ιστοσελίδα, υπάρχει για κάθε πρωτάθλημα ένα συγκεκριμένο όριο πονταρισμάτων (bet limit).
art Αν σε κάποιο παιχνίδι το όριο αυτό καλυφθεί από το σύνολο των πονταρισμάτων (αν δηλαδή υπάρχει μαζικό ποντάρισμα από πολλούς χρήστες) ή αν εμφανιστούν μεμονωμένα υψηλά πονταρίσματα σε συγκεκριμένο σημείο (πχ 100.000 € στη νίκη της γηπεδούχου), η στοιχηματική – αφού ρίξει την απόδοση καθώς δε μπορεί να φράξει τους υπόλοιπους παίκτες από πιθανό ποντάρισμα –  καταχωρεί το εν λόγω παιχνίδι ως «ύποπτο για χειραγώγηση» και ειδοποιεί τους ιθύνοντες της Sportradar οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διενέργεια της απαραίτητης έρευνας.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί τη βασική κίνηση προστασίας για όλες τις στοιχηματικές πλατφόρμες.


➥ Τα… παιχνίδια των Ασιατών

Πέρασαν πλέον περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που οι ασιατικές πλατφόρμες έκαναν την είσοδο τους στα στοιχηματικά δρώμενα της Ευρώπης. Βασικό χαρακτηριστικό των στοιχηματικών της Ασίας ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας τους, ένας τρόπος που καταφέρνει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ρευστότητα και συνεπώς να καταγράψει μεγαλύτερους τζίρους.

“Πως λειτουργεί ο Book στην Ευρώπη;”

Οι μπουκ προσαρμόζουν (αυξομειώνουν) τις αποδόσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσουν τους παίκτες εκεί που επιθυμούν. Όταν όμως καλυφθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο ποντάρισμα (bet limit) για έναν συγκεκριμένο παίκτη (και φυσικά για συγκεκριμένο αγώνα), η απόδοση όπως είναι λογικό πέφτει και ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα για επιπλέον ποντάρισμα, ακόμα και στη νέα μικρότερη απόδοση.

Πως λειτουργεί ο Book στην Ασία;

Εδώ είναι το σημείο που κάνουν «παιχνίδι» οι ασιάτες μπουκ: δέχονται μεν ένα μέγιστο στοίχημα και στη συνέχεια κλειδώνουν την υπό εξέταση αγορά για μικρό χρονικό διάστημα (λίγων δευτερολέπτων). Όταν η αγορά ανοίγει ξανά, μπορεί η απόδοση να είναι πλέον μειωμένη, αλλά ο ίδιος παίκτης έχει δικαίωμα να ποντάρει εκ νέου μέχρι το όριο που ορίζει το bet limit.


Η
παραπάνω στρατηγική ωθεί τους high roller παίκτες που στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά να στραφούν στις αγορές της Ασίας. Έτσι, οι μεταβολές των αποδόσεων στην Ασία είναι αυτές που τελικά μεταβάλλουν τις αποδόσεις και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι ασιάτες μπουκ ωστόσο, δεν το πέτυχαν αυτό από τη μια μέρα στην άλλη. Αντιθέτως, φρόντισαν στο σύνολο τους να χτίσουν ένα άκρως επαγγελματικό προφίλ που χαρακτηρίζεται από συνεχή και σχολαστική ενημέρωση γύρω από τους αγώνες που προσφέρουν, ιδίως για αυτούς όπου παρατηρείται υψηλό, μη φυσιολογικό ποντάρισμα.

Ασιάτης Bookmaker Ευρωπαίος Bookmaker

Τέλος αξίζει να αναφερθεί και μια ακόμη βασική διαφορά μεταξύ Ασιατών και Ευρωπαίων μπουκ. Ενώ στην Ευρώπη οι στοιχηματικές δίνουν τεράστια βαρύτητα στη διαφήμιση, στην Ασία υπάρχουν κάποιες που λειτουργούν περισσότερο incognito έχοντας συγκεκριμένα και λίγα σε αριθμό μέλη, με τις συνεννοήσεις και συναλλαγές να γίνονται πολλές φορές «κάτω από το τραπέζι» και να πλέκουν έτσι τις πιο απίθανες ιστορίες, είτε νόμιμες είτε παράνομες.


Στημένα ματς – Πως να τα βρίσκεις;

Ανεξάρτητα από τον κύκλο γνωριμιών που έχει ο καθένας μας, όλοι έχουμε ακούσει πως ένα συγκεκριμένο παιχνίδι είναι στημένο. Πολλές φορές μάλιστα, ο εκάστοτε «αγγελιοφόρος» τονίζει πως οι πληροφορίες του προέρχονται από έγκυρες πηγές. Αυτό είναι κάτι που ο καθένας μας μπορεί να κάνει, να ισχυριστεί δηλαδή πως είναι ενήμερος «εκ των έσω» για τη χειραγώγηση μιας αναμέτρησης. Καλά όλα αυτά, αλλά μόνο στα λόγια. Στην πράξη κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί, ειδικά όταν η – πιθανή – χειραγώγηση πηγάζει από στοιχηματικούς λόγους όπου διακινούνται υπέρογκα ποσά. Συνεπώς, η πρόσβαση σε στημένους αγώνες είναι ανέφικτη γιατί:

 

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ένα παιχνίδι είναι στημένο, πλην φυσικά αυτών που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση. Για να χειραγωγηθεί μια αναμέτρηση, απαιτείται η συμμετοχή ενός ή περισσοτέρων ατόμων. Ανεξάρτητα από την ιδιότητα (παίκτης/διαιτητής/παράγοντας κτλ) τους, οποιαδήποτε συμφωνία μένει αυστηρά μεταξύ αυτών.

Ακόμη και στην περίπτωση που τέτοιες πληροφορίες διαρρεύσουν, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας για τον απλό λόγο πως όσοι γνωρίζουν για κάποιο προσυμφωνημένο αποτέλεσμα, το λογικό θα ήταν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τις πληροφορίες και να πράξουν αναλόγως με απώτερο στόχο το προσωπικό όφελος. Σε καμία περίπτωση δε θα έμπαιναν στη διαδικασία να τις πουλήσουν διαδικτυακά. Τέτοια φαινόμενα, ειδικά μέσω των social media παρατηρούνται συχνά τα τελευταία χρόνια και συνίσταται στους παίκτες απλά να τα προσπερνούν καθώς πρόκειται για καθαρή απάτη.

 

 


➢ Τ
ο υγιές στοιχηματικό παιχνίδι δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση την ενασχόληση με οποιαδήποτε φήμη κυκλοφορεί περί στημένων αγώνων. Απεναντίας, τέτοιες φημολογίες πρέπει να αποφεύγονται.
Θυμηθείτε απλά πως κανείς δε σας χρωστάει προκειμένου να σας δώσει τέτοιου είδους πληροφορίες. Ακόμα κι αν αυτές στέκουν, όσοι τις γνωρίζουν θα τις κρατήσουν για τον εαυτό τους.
Συνεπώς, αντί να προσπαθείτε να ανιχνεύσετε στημένα παιχνίδια για υποτιθέμενο σίγουρο κέρδος, είναι προτιμότερο να επικεντρωθείτε σε μερικά πρωταθλήματα (δύο ή τρια), να αποκτήσετε γνώση γύρω από αυτά και να προσαρμόσετε τα πονταρίσματα βάσει της προσωπικής σας κρίσης τόσο στο pregame όσο και στο live betting.

Νόμιμες Στοιχηματικές στην Ελλάδα

Βαθμ. Χρηστών
8.5/10
Βαθμολόγησε
(256 Ψήφοι)
Βαθμ. Χρηστών
7.7/10
Βαθμολόγησε
(221 Ψήφοι)
Bet365-320x200
Βαθμ. Χρηστών
8.6/10
Βαθμολόγησε
(264 Ψήφοι)
bwin 700x350
Βαθμ. Χρηστών
8.0/10
Βαθμολόγησε
(227 Ψήφοι)
Βαθμ. Χρηστών
7.0/10
Βαθμολόγησε
(185 Ψήφοι)
interwetten bonus και πληροφορίες εγγραφής
Βαθμ. Χρηστών
8.0/10
Βαθμολόγησε
(189 Ψήφοι)
Novibet_new_logo_200x100
Βαθμ. Χρηστών
7.5/10
Βαθμολόγησε
(245 Ψήφοι)
sportingbet bonus
Βαθμ. Χρηστών
7.7/10
Βαθμολόγησε
(186 Ψήφοι)
betshop bonus εγγραφης
Βαθμ. Χρηστών
7.7/10
Βαθμολόγησε
(185 Ψήφοι)
goalbet bonus
Βαθμ. Χρηστών
6.1/10
Βαθμολόγησε
(148 Ψήφοι)
Βαθμ. Χρηστών
6.9/10
Βαθμολόγησε
(157 Ψήφοι)
Vistabet-new-logo-200x100
Βαθμ. Χρηστών
7.2/10
Βαθμολόγησε
(153 Ψήφοι)
championsbet bonus
Βαθμ. Χρηστών
5.7/10
Βαθμολόγησε
(161 Ψήφοι)

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Aκουλούθησε το Bet-hoven στα social media!
Διαβαστε επισης

Στοίχημα Τέννις – Πως παίζεται

Μια από τις ολοένα και πιο δημοφιλείς αγορές τα τελευταία χρόνια είναι και το στοιχημα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στοιχημα Πολιτικη

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η στοιχηματική δράση δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε αθλητικά γεγονότα, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εναλλακτικές αγορές στο στοίχημα Μπάσκετ

Το μπάσκετ όντας το δεύτερο πίσω από το ποδόσφαιρο δημοφιλέστερο άθλημα είναι και το άθλημα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

×

Γραφτείτε στο Newsletter μας για λαμβάνετε όλα τα τελευταία προγνωστικά στοιχήματος, νέα της αγοράς, καινούριες προσφορές* και εξιδεικευμένα άρθρα που θα σας κάνουν καλύτερους παίκτες.

Προγνωστικά Στοιχήματος Προσφορές* Στοιχήματος Τζίροι & Στατιστικά