1000 🎁🎁 ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ!

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Summer combo στο Pamestoixima.gr
  • ΚΑΝΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ
  • ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΔΩΡΑ*
  • ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Προγνωστικά Το Over της ημέρας

Το Over της ημέρας

-
Ειδικά Στοιχήματα Ταμείο με τα ειδικά

Ταμείο με τα ειδικά

-
Προγνωστικά Το goal - goal σήμερα

Το goal - goal σήμερα

-

Στοίχημα VAR: Τι έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρο

Το Video Assistant Referee, ευρέως γνωστό ως VAR έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα ποδοσφαιρικά και στοιχηματικά δρώμενα το 2018 στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Ρωσία.

Το concept της εισόδου του VAR στο ποδόσφαιρο στηρίζεται στην προσπάθεια αποφυγής διαιτητικών λαθών που κατά καιρούς έχουν κρίνει αποτελέσματα αγώνων, τα οποία με τη σειρά τους έκριναν προκρίσεις, τίτλους ή ακόμα και υποβιβασμούς. Με το πέρας του Μουντιάλ, είδαμε ένα ένα τα μεγάλα πρωταθλήματα να ενσωματώνουν τη χρήση του VAR, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν και μικρότερου βεληνεκούς λίγκες ανά τον πλανήτη.

Θέλοντας να δώσουμε έναν ορισμό για το τι είναι το VAR, μπορούμε με απλά λόγια να πούμε πως πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται στον ρέφερι να επανεξετάσει μια – αμφισβητούμενη – φάση μέσω άμεσης προβολής της σε βίντεο και συνεπώς να αλλάξει μια αρχική λανθασμένη εκτίμηση. Τονίζεται ωστόσο, πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο διαιτητής να εμείνει στην αρχική του απόφαση ακόμα και μετά την εξέταση μιας φάσης μέσω VAR.

Με δεδομένο πως ποδόσφαιρο και στοίχημα είναι πλέον δύο έννοιες συνυφασμένες, η χρήση του VAR δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το αγαπημένο σπορ των φιλάθλων! Στο άρθρο που έχετε ανοίξει θα αναλύσουμε διεξοδικά τη σχέση που προκύπτει ανάμεσα σε VAR και στοίχημα καθώς και το πως επηρεάζονται κάποιες από τις βασικές αγορές που συναντάμε στις στοιχηματικές ιστοσελίδες.

 


Στον οδηγό που ετοιμάσαμε στο Bet-hoven.net, θα διαβάσεις αναλυτικά…


 

➤ Ποιες αγορές επηρεάζει το VAR

➤ Τι πρέπει να προσέξεις σε συγκεκριμένα στοιχήματα

➤ Πως επηρεάζει το live το ΒΑΡ

➤ Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του VAR στο στοίχημα

 

VAR και στοίχημα: Ποιες αγορές επηρεάζονται;

Όπως προαναφέρθηκε, με τη δυνατότητα χρήσης του VAR τα στοιχηματικά δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει. Οι στοιχηματικές πλατφόρμες έχουν ενσωματώσει πολλές νέες επιλογές που περιστρέφονται γύρω από το VAR, ενώ παράλληλα έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και προϋπάρχουσες αγορές που αποτελούν βασικές επιλογές αρκετών παικτών:

Πέναλτι

Πρόκειται για την αγορά που επηρεάστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Οι περισσότεροι θα θυμάστε τον μεγάλο αριθμό πέναλτι που σημειώθηκαν στην παρθενική εμφάνιση του VAR στο Μουντιάλ του 2018. Κάτι ανάλογο ισχύει πλέον σε σταθερή βάση σε όλες τις διοργανώσεις που χρησιμοποιούν το νέο αυτό project. Η στατιστική έχει καταγράψει μεγάλη αύξηση των καταλογισμών της εσχάτης των ποινών, κάτι που σίγουρα στέκει με δεδομένο πως οι διαιτητές έχουν τη δυνατότητα μιας πιο προσεκτικής ματιάς ενός σκληρού μαρκαρίσματος εντός περιοχής ή της επαφής της μπάλας με το χέρι ενός ποδοσφαιριστή. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν όπως ήταν λογικό σε σημαντική πτώση των αποδόσεων για την περίπτωση καταλογισμού πέναλτι.

    Αν πριν την ένταξη του VAR στο στοίχημα, οι αποδόσεις για ένα τέτοιο σφύριγμα κυμαίνονταν κατά μέσο όρο γύρω στο 5.50, τώρα τις συναντάμε γύρω στο 3.50, σε συνάρτηση πάντα με τις ομάδες που αγωνίζονται και τον τρόπο παιχνιδιού τους.  


Κάρτες

Οι κάρτες αποτελούν μία ακόμη αγορά που μπαίνει στα δελτία πολλών παικτών και που έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το VAR. Τονίζεται πως κάνοντας λόγο για κάρτες αναφερόμαστε αποκλειστικά στις κόκκινες, καθώς δεν υπάρχει δικαιοδοσία του διαιτητή να ελέγξει μια φάση και να αποφασίσει αν θα δείξει ή όχι κίτρινη κάρτα. Αντίστοιχα με τα πέναλτι, έτσι και με τις κόκκινες κάρτες η «δεύτερη ευκαιρία» εξέτασης μιας φάσης έχει επιφέρει μια τάση κατά την οποίοι οι διαιτητές εξαντλούν πιο εύκολα την αυστηρότητα τους. Ως άμεση – στοιχηματική – συνέπεια, οι αποδόσεις που συνοδεύουν το σενάριο να βγει η κόκκινη κάρτα από το τσεπάκι του διαιτητή έχουν σημειώσει σημαντική πτώση.

    Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αγγίζει το 5.50 σε παιχνίδι χωρίς VAR, ενώ στην περίπτωση ύπαρξης του, συναντάμε απόδοση γύρω στο 3.50.  


Καθυστερήσεις

Το ποντάρισμα στα λεπτά των καθυστερήσεων που θα υποδείξει ο διαιτητής μιας αναμέτρησης μπορεί να μην αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή αγορά, αλλά είναι από αυτές που έχουν επηρεαστεί από την ημέρα που το VAR έκανε την είσοδο του στο στοίχημα. Η επανεξέταση μιας φάσης μέσω βίντεο προσθέτει σίγουρα κάποια λεπτά στο συνολικό χρόνο που θα κρατηθεί επιπλέον μετά τη συμπλήρωση του 45ου ή 90ου λεπτού. Συνυπολογίζοντας πιθανή χρήση του VAR περισσότερες από μία φορές, πιθανό τραυματισμό ή τις αλλαγές στις εντεκάδες, δικαιολογείται η υπόδειξη πχ 8 ή και περισσότερων έξτρα λεπτών που παρατηρούμε συχνά τελευταία.

    Πάνω σε αυτό το κομμάτι οι books προσφέρουν πλέον αγορές τύπου under/over με το line στα λεπτά των καθυστερήσεων να ποικίλλει (πχ under/over 2.5 λεπτά, under/over 3.5 λεπτά κτλ).  


Αποδόσεις των αουτσάιντερ

Είναι κοινό μυστικό πως οι βαριές φανέλες σε ρόλο φαβορί έχουν συχνά πυκνά την εύνοια του διαιτητή, κυρίως ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μέχρι πρότινος με μεγαλύτερη ευκολία σφυριζόταν πέναλτι υπέρ του φαβορί ή με εξίσου μεγάλη ευκολία ακυρώνονταν γκολ (πχ ως οφσάιντ ή φάουλ) της πιο αδύναμης ομάδας. Τέτοια φαινόμενα μπορεί να μην έχουν εξαλειφθεί στο απόλυτο, αλλά η κατάσταση έχει γίνει σαφώς καλύτερη και ομολογουμένως πιο δίκαιη. Από τη χρήση του VAR λοιπόν προκύπτουν στοιχηματικές ευκαιρίες (value bets) υπέρ των αουτσάιντερ μιας αναμέτρησης. Οι παίκτες «κυνηγοί» των εκπλήξεων λοιπόν που επιδίδονται στην κόντρα κάποιου φαβορί, έχουν πλέον ένα – υπό προϋποθέσεις πάντα –  έξτρα κίνητρο να εμπιστευτούν τη διαίσθηση τους!


VAR
Over/Under: Τι να προσέξεις

Μαζί με την έλευση του VAR στο στοίχημα, εμφανίστηκε και η νέα αγορά που αφορά το under/over της χρήσης του στη διάρκεια μιας αναμέτρησης. Αν η συγκεκριμένη αγορά σας ενδιαφέρει, θα πρέπει να γνωρίζετε την πολιτική που εφαρμόζει η εκάστοτε στοιχηματική πλατφόρμα. Αυτό γιατί κάποιες εταιρίες (οι περισσότερες) λογίζουν ως επιβεβαιωμένη τη χρήση του VAR μόνο όταν ο διαιτητής καταφύγει ο ίδιος στο βίντεο για επανεξέταση της επίμαχης φάσης (και συνεπώς σχηματίσει με τα χέρια του το γνωστό πλέον ορθογώνιο σχήμα), ενώ άλλες κρίνουν ως αποδεκτή την επιλογή ακόμα και στην περίπτωση που ο διαιτητής απλά συμβουλεύεται μέσω ενδοεπικοινωνίας το team που βρίσκεται στην αίθουσα του VAR και αποφασίζει βάσει αυτής της υπόδειξης.


Μελέτη Περίπτωσης
   

Έστω ότι έχετε ποντάρει στην επιλογή Over 0.5 VAR, υπάρχει υποψία για πέναλτι και η φάση εξετάζεται μέσω VAR.


   
  art  

Για τις περισσότερες εταιρίες, προκειμένου να κριθεί επιβεβαιωμένη η χρήση του VAR θα πρέπει ο διαιτητής να δει ο ίδιος τη φάση στο βίντεο και έκτοτε να αποφασίσει (δε μας ενδιαφέρει το αν τελικά θα καταλογίσει ή όχι πέναλτι). Υπάρχει όμως η περίπτωση να συμβουλευτεί απλά το επιτελείο του VAR και να αποφασίσει χωρίς να δει ο ίδιος το ριπλέι.


   
    Σε μια τέτοια περίπτωση, λίγες είναι οι πλατφόρμες που θα καταχωρήσουν το στοίχημα σας ως ορθά επαληθευμένο.    


Στοίχημα
VAR στο live: Τι έχει αλλάξει

Live betting, μια υπηρεσία που βρίσκει μεγάλη απήχηση από τους απανταχού παίκτες του στοιχήματος. Η έλευση του VAR ωστόσο, επέφερε το πρώτο διάστημα μεγάλη σύγχυση στο live betting και κατ’ επέκταση στο ξεκλείδωμα κάποιων αγορών και το cash out. Αυτό συνέβη γιατί όταν η επίτευξη ενός γκολ καθιστούσε κερδισμένο ένα δελτίο ή αύξανε το ποσό του cash out, οι στοιχηματικές πλατφόρμες πίστωναν άμεσα το αντίστοιχο κέρδος (στην περίπτωση του cash out όταν φυσικά ο παίκτης δεχόταν το προσφερόμενο ποσό).

Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, η επανεξέταση της σχετικής με το γκολ φάσης, οδηγούσε τελικά στην ακύρωση του και ως συνέπεια οι μπουκ έπρεπε είτε να πάρουν πίσω το κέρδος, είτε στην περίπτωση που ο παίκτης είχε προχωρήσει σε ανάληψη να αφαιρέσουν το εν λόγω ποσό από μελλοντική κατάθεση. Στην πορεία η κατάσταση αυτή εξομαλύνθηκε, με τις στοιχηματικές εταιρίες να προβαίνουν σε καθυστέρηση τόσο της επιβεβαίωσης στοιχήματος όσο και της πίστωσης του πιθανού κέρδους μέχρις ότου προκύψει η οριστική απόφαση του διαιτητή σε περίπτωση που καταφύγει στη βοήθεια του VAR.

Βέβαια η πολιτική αυτή διαφέρει μεταξύ των εταιριών, αλλά η πλειοψηφία τους πλέον λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο προκειμένου να διατηρήσει τα επίπεδα αξιοπιστίας υψηλά.

Από εκεί και πέρα, η χρήση του Video Assistant Referee έχει επιφέρει και κάτι θετικό στο πεδίο του live betting. Όπως προαναφέρθηκε, πλέον ο αριθμός των πέναλτι που καταλογίζονται έχει αυξηθεί κατά πολύ, κάτι που σημαίνει πως όσοι κάνουν live παιχνίδι με τα γκολ (πχ over 3.5 με το σκορ στο 2-1, next goal συγκεκριμένης ομάδας κτλ) έχουν πάντα μια έξτρα ελπίδα να δουν τη μπάλα να στήνεται στα 11 βήματα. Κατά τον ίδιο τρόπο ένα οριακό για οφσάιντ γκολ που οδηγεί τον επόπτη να σηκώσει τη σημαία, συγκεντρώνει σημαντικές ελπίδες να μετρήσει μετά την παρακολούθηση του από τον ρέφερι στο replay.


VAR
στο στοίχημα: Αξίζει τελικά;

Έχοντας αναλύσει όλα τα δεδομένα και τις έννοιες που το VAR επηρεάζει από τότε που μπήκε στα στοιχηματικά δρώμενα, ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν τελικό απολογισμό προκειμένου να καταλήξουμε στο αν η επιρροή του είναι θετική ή αρνητική. Πιο συγκεκριμένα:

   

Το πρώτο και βασικότερο πλεονέκτημα από τη χρήση του VAR είναι οι στοιχηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν και τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν οι παίκτες. Όπως είδαμε, οι υποδείξεις των πέναλτι έχουν αυξηθεί και μπορεί οι αποδόσεις να σημείωσαν πτώση, αλλά ακόμα κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και μπορούν να χαρακτηριστούν value bets σε πολλές περιπτώσεις. Κάτι αντίστοιχο ισχύει φυσικά και για τις κόκκινες κάρτες, η υπόδειξη των οποίων προσφέρεται επίσης σε δελεαστικές τιμές.

Η χρήση του VAR έχει οδηγήσει αρκετές στοιχηματικές πλατφόρμες στην εξασφάλιση σημαντικών προσφορών για τους παίκτες. Πιο δημοφιλής όλων η αποκαλούμενη VAR-refund κατά την οποία επιστρέφεται στο ακέραιο το ποντάρισμα όταν ένα στοίχημα χαθεί λόγω επίτευξης τέρματος που επικυρώθηκε μέσω του VAR.

Τέλος, το αίσθημα δικαιοσύνης που προσφέρει η χρήση του VAR δε μπορεί παρά να πιστωθεί στα θετικά. Κάθε ομάδα δικαιούνται ίσης αντιμετώπισης σε ότι αφορά τη λήψη των διαιτητικών αποφάσεων, ακόμα κι αν αυτές οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες εκπλήξεις υπέρ των αουτσάιντερ! Ας μην ξεχνάμε πως οι μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι και αυτές που υπογράφουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου!

 

   

Μπορεί να πέρασαν δύο χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του VAR, αλλά μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, τόσο για τους παίκτες όσο και για τις στοιχηματικές εταιρίες. Αυτό σημαίνει πως στην πορεία οι μπουκ θα διαβάσουν καλύτερα το όλο project και τα στατιστικά του που ακόμα διαμορφώνονται. Αυτό αναμένεται να έχει επίπτωση στις στοιχηματικές επιλογές, πιο συγκεκριμένα στη διαμόρφωση των αποδόσεων που βάσει λογικής θα συνεχίσουν να σημειώνουν καθοδική πορεία.

Το δεύτερο μειονέκτημα που προκύπτει από τη χρήση του VAR απομακρύνεται λίγο από το στοίχημα και σχετίζεται με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του βασιλιά των σπορ. Η δυνατότητα λοιπόν χρήσης του VAR, προσδίδει έξτρα ασφάλεια στους διαιτητές σχετικά με την εξέταση των φάσεων. Η δυνατότητα αυτή ωστόσο, οδηγεί σε συνεχείς διακοπές των αγώνων, κάτι που λειτουργεί απόλυτα κατά του θεάματος..

 

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα

Βαθμ. Χρηστών
7.7/10
Βαθμολόγησε
(510 Ψήφοι)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Βαθμ. Χρηστών
6.6/10
Βαθμολόγησε
(343 Ψήφοι)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Βαθμ. Χρηστών
7.2/10
Βαθμολόγησε
(420 Ψήφοι)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Βαθμ. Χρηστών
7.3/10
Βαθμολόγησε
(380 Ψήφοι)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Βαθμ. Χρηστών
6.4/10
Βαθμολόγησε
(177 Ψήφοι)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Βαθμ. Χρηστών
6.6/10
Βαθμολόγησε
(181 Ψήφοι)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Βαθμ. Χρηστών
7.8/10
Βαθμολόγησε
(454 Ψήφοι)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Βαθμ. Χρηστών
7.5/10
Βαθμολόγησε
(276 Ψήφοι)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Βαθμ. Χρηστών
4.9/10
Βαθμολόγησε
(159 Ψήφοι)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Γραφτείτε στο Newsletter μας για λαμβάνετε όλα τα τελευταία προγνωστικά στοιχήματος, νέα της αγοράς, καινούριες προσφορές* και εξιδεικευμένα άρθρα που θα σας κάνουν καλύτερους παίκτες.

search-icon Tipsters gift Προσφορες* graph Τζιροι