Το «βολικό» του αουτσάιντερ και τα γκολ κόντρα στο ρεύμα
Και… τώρα ξεκινάει το Μουντιάλ. Δεν είναι υπερβολή διότι ο θεσμός των νοκ άουτ, που καθιερώθηκε με φάση των «16» έως και τον τελικό, δεν έχει αλλάξει και δεν θα τον… πειράξουν ούτε το 2022 στο Κατάρ που, αφενός θα διεξαχθεί Δεκέμβριο (!), αφετέρου θα υπάρχει ένας γύρος νοκ άουτ πριν τους ομίλους.
Τα μακροχρόνια σε ομίλους δεν έδωσαν κάτι, πλην του να είναι ουραγός η Ισλανδία τα άλλα χάθηκαν. Το κρίμα είναι ότι μια τριάδα (πρωτιά Κολομβίας, ακριβής σειρά πρόκρισης Ουρουγουάη και Ρωσία και ακριβής σειρά πρόκρισης Βραζιλία και Σερβία) χάθηκε πρακτικά για εκείνο το γκολ των Ελβετών στο 90’ με τους Σέρβους. Ας είναι.
Νοκ άουτ λοιπόν, άρα δεν θα δούμε ματσάκια που θα μας βγάλουν τα μάτια από τα νεύρα. Όπως των Ιαπώνων με την Πολωνία (σ.σ. εμμένω: τι γνώριζαν οι μπουκ και ήταν αουτσάιντερ οι Ιάπωνες σε αγώνα ενάντια σε αδιάφορη ομάδα;).
Παράθεση σκέψεων σήμερα και τα οκτώ ματς, αλλά στήλη θα υπάρχει κάθε ημέρα, με τα ανάλογα πονταρίσματα. Σημείωση: ιντριγκαδόρικο να ποντάρεις σε προκρίσεις αλλά δεν είναι για κάθε μέρα, λες και είναι ο πρωινός καφές με το τσιγάρο. Να σας αραδιάσω πόσα ματς έχασα προσωπικά είτε επειδή κρίθηκαν στα πέναλτι είτε επειδή στην παράταση η πονταρισμένη ομάδα κατέρρευσε;
Α, και κάτι άλλο. Τα νοκ άουτ ματς μέχρι και τον τελικό είναι 16, κάτι που ισχύει από το 1986 και το Μουντιάλ του Μεξικού. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η εξέλιξη του ποδοσφαίρου και η σκοπιμότητα προδιαθέτουν για ακόμη περισσότερα ματς που θα κριθούν μετά το 9ολεπτο. Περισσότερα από όσα στη Βραζιλία το 2014 που ισοφαρίστηκε… ρεκόρ αφού εκ των 16 αγώνων νοκ άουτ, ήτοι μετά τη φάση των ομίλων, τα μισά (8/16) κρίθηκαν μετά το 90λεπτο και… τα μισά των μισών (4/8), στα πέναλτι. Και λέω «ισοφαρίστηκε» διότι τόσα, ήτοι 8 από τα 16, είχαν κριθεί σε παράταση και το 1990 στην Ιταλία, μόνο που τότε τα ματς που πήγαν στα πέναλτι ήταν μόνο τρία.
Οσο για τις ομάδες που έχουν οδηγηθεί στα πέναλτι και τι ποσοστό προκρίσεων έχουν; Η Γερμανία μετρά 4/4 αλλά μας… άφησε νωρίς φέτος, η Αργεντινή έχει 4/5 με μόνο αποκλεισμό το 2006 από… τη Γερμανία, η Βραζιλία έχει 3/4 με μόνη αποτυχία το 1986 στο ματς με τη Γαλλία, η οποία Γαλλία έχει 2/4 προκρίσεις.
Αντιθέτως, η Ιταλία έχει μόλις 1/4 προκρίσεις στα πέναλτι, πάντα σε Μουντιάλ και φυσικά η Αγγλία 0/3! Το 1990 στον ημιτελικό με τη Δυτική Γερμανία αστόχησαν Πιρς (φωτό) και Γουόντλ, το 1998 στους «16» με την Αργεντινή ήταν άστοχοι οι Ινς και Μπάτι και το 2006 με την Πορτογαλία αστόχησαν οι Λάμπαρντ, Τζέραρντ και Κάραχερ.
Γαλλία – Αργεντινή στην «Αρένα» του Καζάν, με διαιτητή τον Ιρανό Αλιρεζά Φαγκάνι που ήταν εξαιρετικός και στο Γερμανία – Μεξικό 0-1 και στο Σερβία – Βραζιλία 0-2.
Άλλες δύο φορές έχουν παίξει σε Μουντιάλ. Το 1930 στην Ουρουγουάη όταν οι Αργεντίνοι σκόραραν στο 81’ και ο ρέφερι μπερδεύτηκε, το έληξε στο 84’ για να τους γυρίσει κάνα μισάωρο μετά να παίξουν τα τελευταία λεπτά, και έληξε 1-0! Και, το 1978 στο Μπουένος Αϊρες όπου ο Ελβετός ρέφερι Ζαν Ντουμπάς έκλεισε τα μάτια σε πέναλτι πάνω στον Ντιντιέ Σιξ ενώ είχε δώσει νωρίτερα ανύπαρκτο πέναλτι στους διοργανωτές (2-1 το τελικό).
Στα σε τελευταία 8 παιχνίδια ενάντια σε νοτιοαμερικάνικες ομάδες σε Μουντιάλ η Γαλλία παραμένει αήττητη, με τελευταία ήττα… την προαναφερθείσα του 1978, από την Αργεντινή!
Στους «16», ήτοι από το 1986, η Γαλλία έχει μετάσχει τέσσερις φορές και έκανε ισάριθμες προκρίσεις! Το 1986 με 2-0 επί της Ιταλίας (και τερμάτισε στην 4η θέση), το 1998 με 1-0 επί της Παραγουάης στην παράταση (και το πήρε), το 2006 με 3-1 επί της Ισπανίας (και πήγε τελικό) και το 2014 με 2-0 επί της Νιγηρίας (αποκλείστηκε από τη Γερμανία στους «8»). Η δε Αργεντινή έχει ποσοστό προκρίσεων 85,7% από τους «16»: επτά φορές παρούσα, έξι φορές πέρασε με μόνη αποτυχία το 1994 στις ΗΠΑ με 3-2 από τη φοβερή, τότε, Ρουμανία των Χάτζι, Ντιμιτρέσκου, Μοντεάνου, Πετρέσκου και των λοιπών μελών της συμμορίας.
Οι προκρίσεις της «αλμπισελέστε» ήταν το 1986 με την Ουρουγουάη (1-0), το 1990 με τη Βραζιλία (1-0), το 1998 με την Αγγλία (2-2 παρ., 4-3 πέν.), το 2006 με το Μεξικό (2-1 στην παράταση), το 2010 ξανά με το Μεξικό (3-1) και το 2014 με την Ελβετία (1-0 στην παράταση).
Στο σήμερα, η Γαλλία δεν (με) έχει πείσει μέχρι στιγμής. Τρία ματς στον όμιλο, πολύ φρου-φρου και αρώματα αλλά ούτε παιχνίδι κατοχής είδαμε, ούτε μια ομάδα καλύτερη από εκείνη στο Euro 2016. Που και τότε ήταν ακριβώς έτσι, μέτρια, στα νοκ άουτ έπαιξε και νίκησε δύσκολα τους Ιρλανδούς και πήρε μπροστά… μετά (5-2 την Ισλανδία, 2-0 τη Γερμανία).
Αντιθέτως, μετά το 1-1 με τους Ισλανδούς και το τρίμπαλο από τους Κροάτες, το ζητούμενο για την Αργεντινή με τη Νιγηρία ήταν η νίκη, όπως να’ ναι, και η πρόκριση. Και τούτο έκανε, με δύο σημειολογικά γκολ αφού και ο Μέσι «ξεμπούκωσε» και η ομάδα πήρε αυτοπεποίθηση με το τέρμα του Ρόχο στο τέλος. Ο προπονητής Λιονέλ Μέσι, συγγνώμη, ο Χόρχε Σαμπάολι οδεύει για 4-3-3 χωρίς Αγουέρο, χωρίς Ιγουαΐν αλλά με Μέσι σε ρόλο 9αριού μπροστά, με Παβόν και Ντι Μαρία στα άκρα και πίσω τους τον Έντσο Πέρες.
Ουρουγουάη – Πορτογαλία στο «Φιστ» του Σότσι, γήπεδο που έχει φέρει… 3/4 over μέχρι στιγμής, με ρέφερι τον Μεξικανό Σέζαρ Αρτούρο Ράμος, τον απατεώνα που ήταν στο Βραζιλία – Ελβετία και δεν ακύρωσε την ισοφάριση (χεχε).
Δεν έχουν συναντηθεί ποτέ ξανά σε Μουντιάλ.
Στους «16», ήτοι από το 1986, η Πορτογαλία έχει 50% επιτυχία: το 2006 απέκλεισε την Ολλανδία (1-0) τερματίζοντας στην 4η θέση εντέλει, και το 2010 αποκλείστηκε από την Ισπανία. Η δε Ουρουγουάη έχει μόλις 1/4 επιτυχίες μιας και η μόνη της πρόκριση ήταν το 2010 με 2-1 επί της Νότιας Κορέας, τερματίζοντας εντέλει στην 4η θέση. Αποκλείστηκε το 1986 από την Αργεντινή (1-0), το 1990 από την Ιταλία (2-0) και το 2014 από την Κολομβία.
Η Ουρουγουάη έγινε μόλις η πέμπτη ομάδα στην ιστορία του Μουντιάλ που έκανε 3/3 νίκες στον όμιλο δίχως να δεχθεί γκολ, όχι ότι είχε πέσει εντέλει και σε πολύ δύσκολο όμιλο αλλά έχει τη σημασία του. Με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία δυσκολεύτηκε αλλά, εξίσου σημαντικό, δεν κινδύνεψε, με τη Ρωσία έφτασε άνετα στο 3-0 ούσα για μια ώρα με παίκτη παραπάνω. Οι διάολοι μπροστά, Καβάνι και Σουάρες, εγγυώνται για γκολ ωστόσο δεν έχει αποκλείσει ευρωπαϊκή ομάδα σε νοκ άουτ φάση Μουντιάλ από το 1970 και το 1-0 επί της ΕΣΣΔ με γκολ του Εσπαράγο στο 117’ της παράτασης του προημιτελικού.
Η Πορτογαλία απώλεσε την πρωτιά στο γκρουπ επειδή δέχθηκε γκολ από το Ιράν στο τέλος, σε ένα ακόμη παιχνίδι που κινδύνεψε, όπως και με το Μαρόκο, η καλύτερή της εμφάνιση ήταν στο εναρκτήριο με 3-3 με την Ισπανία, όπου αμυντικά έμπαζε. Εκπληκτικό ότι επί ημερών Φερνάντο Σάντος έχει απολογισμό 20-11-1 στα 90λεπτα και μόνη ήττα στα προκριματικά από την Ελβετία, ματς όπου έλειπε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Κατά τα λοιπά, για τα άλλα ματς των «16»
→ Ισπανία – Ρωσία. Έχω την αίσθηση ότι η Ρωσία δεν θα ηττηθεί στο 90λεπτο και ότι το παιχνίδι είναι τρομερά δύσκολο για τους Ισπανούς.
→ Κροατία – Δανία. Αν δεν υπήρχε ο Ερικσεν και το ποδάρι του, δεν θα το σκεφτόμουν δεύτερη φορά το κροατικό 1.90, αλλά θυμηθείτε πώς μπήκαν στους «16» στο Euro (με την Πορτογαλία) και πώς αποκλείστηκαν…
→ Βραζιλία – Μεξικό. Έχω ένα τρομερά κακό feeling. Τρομερά όμως.
→ Βέλγιο – Ιαπωνία. Θα περάσουν και με σκορ. Και θα πάνε 8άδα μην έχοντας δώσει ματς με ένα σοβαρό αντίπαλο…
→ Σουηδία – Ελβετία. Στο 3.10 οι Μπεργκς, στο 2.00 η πρόκρισή τους. Και τα δύο ίσως παιχτούν…
→ Κολομβία – Αγγλία. Δεν έχω επιχειρήματα, μόνο μια αίσθηση ότι κάτι θα γίνει και θα περάσει η Αγγλία. Λέτε στα πέναλτι, που δεν θα το έχει κάνει ποτέ σε Μουντιάλ; Χμ…
Στοιχηματικά…
♦ η Αργεντινή δεν είναι μονάχα στις αποδόσεις αουτσάιντερ με τη Γαλλία. Είναι, κακά τα ψέματα, και στο γήπεδο. Αυτή είναι που αλλάζει πλάνα και διάταξη για να προσαρμοστεί στους Γάλλους και ότι το αντίθετο. Ωστόσο τούτο είναι, θαρρώ, το μεγαλύτερο συν της για σήμερα: το ότι δεν είναι φαβορί. Και ομάδες που, για λόγους που δεν της είναι παρούσης, βγαίνουν στο γήπεδο για να παίξουν ωσάν αουτσάιντερ αλλά έχουν ρόστερ, παίκτες και φανέλα σαν της «αλμπισελέστε», δεν τις φοβάμαι.
Αργεντινή, είτε σε draw no bet στο 2.20 με μονάδα σε ισοπαλία, είτε σε ασιατικό +0,25 με απόδοση 1.86 και μισή πληρωμή σε ισοπαλία οι σκέψεις για κύρια πονταρίσματα, να μπει γκολ με φάουλ στο 6.90 η funbetιά με τη σκέψη ότι διαθέτουν και οι δύο σπεσιαλίστες του είδους.
♦ το Ουρουγουάη – Πορτογαλία έχει… πολύ ισοπαλία, σύμφωνοι. Και κοντά στο 6άρι το 0-0, για όποιον ψήνεται (εγώ όχι). Κλασικά, για την Πορτογαλία του Σάντος αυτά. Ωστόσο αν το χειριστεί έτσι, θαρρώ ότι οι Καβανοσουάρες θα την τιμωρήσουν. Αν δεν ήταν ο Ρονάλντο σε τόσο καλή κατάσταση, το 3.05 (!) της «σελέστε» πονταριζόταν ωστόσο η παρουσία και η φόρμα του CR7 αποτελεί «αντίβαρο» ακόμη και στο κακό παιχνίδι των Ιβήρων.
Μια ματιά έπεσε στην πρόκριση της Πορτογαλίας (αλλά είναι μόνο 1.83), αφενός με το εγωιστικό (σ.σ. κατ’ εξαίρεση στη στοιχηματική μου παιδεία…) «θέλω να δω Μέσι v Ρονάλντο στον προημιτελικό», θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο στα μάτια μας το φετινό Μουντιάλ, αφετέρου με το ότι στα νοκ άουτ σε Euro και Συνομοσπονδιών επί Σάντος τα 5/6 ματς της Πορτογαλίας κρίθηκαν μετά το 90λεπτο, με μόλις δύο γκολ παθητικό στα εν λόγω. Μια άλλη funbetιά είναι το να σκοράρει ο Γοδίν (με κεφαλιά φυσικά σε κάνα στημένο, χεχε), στο 12.00 για απόψε, το 2014 το είχε βάλει με την Ιταλία (με κεφαλιά 8 μέτρα από το τέρμα!), φέτος δεν έχει σκοράρει ακόμη.
Ωστόσο, κόντρα στη… λογική που θέλει λίγα ή κανένα (;) γκολ, έχω την αίσθηση ότι ο ρυθμός θα είναι καλός απόψε και γκολ θα μπουν. Το αμφίτερμα είναι στο 2.20, το over 2,5 στο 2.80, άρα τούτα ανεβάζουν σε καλές τιμούλες το να ποντάρεις ασιατικό, όπως το over 2 με τιμή 2.12 ή το over 1,75 σε απόδοση 1.82 με πληρωμή σε 3+ γκολ και μισή πληρωμή σε ακριβώς 2 γκολ…
⇒ Εν κατακλείδι, Αργεντινή στο ασιατικό, γκολ στο Ουρουγουάη – Πορτογαλία στο ασιατικό και γκολ Γοδίναρου. Τα λέμε και στο γκρουπ, αν βγει κάνα live betting… Join, εδώ.
Νίκος Μποζιονέλος (Facebook, Twitter, Google+)